Biyometri · VIS · 59 ay
Schengen Vizesinde Parmak İzi ve 59 Ay Kuralı
Parmak izi ilk Schengen başvurunuzda alınır ve Vize Bilgi Sistemi’ne (VIS) kaydedilir. Sonraki başvurularda yeniden alınıp alınmayacağı, ilk kayıttan bu yana geçen süreye bağlıdır.
Parmak izi tarihi vize etiketinde yazmaz; başvuru formunun 28. alanında kendi beyanınızla belirtilir. Yeni başvurunuz, parmak izlerinizin VIS’e ilk kaydedildiği tarihten itibaren 59 aydan kısa süre içinde yapılıyorsa parmak izi kural olarak yeniden alınmaz, sistemden kopyalanır. 59 ay dolduysa ya da kimliğinizle ilgili makul şüphe varsa yeniden alınır. 12 yaşından küçük çocuklardan parmak izi alınmaz.
Bu rehber genel hazırlık içindir. Belge adı, güncellik süresi, tercüme ve teslim biçimi ülkeye ve başvuru amacına göre değişebilir. Son kontrolü resmî konsolosluk veya yetkili başvuru merkezi listesinden yapın.
59 ay nasıl hesaplanır?
Süre, parmak izlerinin VIS’e ilk girildiği tarihten yeni başvurunun yapıldığı tarihe kadar sayılır; 59 ay “tam 5 yıl” değildir. AB Vize El Kitabı’ndaki örnekler:
| İlk kayıttan bu yana | Sonuç |
|---|---|
| 52 ay | Parmak izi önceki kayıttan kopyalanır |
| 67 ay | Parmak izi yeniden alınır |
Parmak izi tarihi nerede yazar?
Vize etiketinde parmak izi tarihi için bir alan yoktur. Başvuru formunun 28. alanında daha önce parmak izi verilip verilmediği, biliniyorsa tarihi ve vize etiketi numarası sorulur; El Kitabı başvuru merkezlerinin bu beyana dayanmasını öngörür. Önceki başvuru ve vize tarihlerinizi kaydetmek için Vize Cüzdanı özelliğini kullanabilirsiniz.
59 ay dolmadan yeniden alınabilir mi?
Evet. Başvuru sahibinin kimliğiyle ilgili makul şüphe varsa konsolosluk parmak izini yeniden alır. Önceki kaydın varlığı doğrulanamıyorsa başvuru sahibi de parmak izinin yeniden alınmasını isteyebilir.
Kimler parmak izinden muaftır?
- 12 yaşından küçük çocuklar (El Kitabı’na göre 12 yaşını doldurmadan bir gün öncesine kadar).
- Parmak izi alınması fiziksel olarak mümkün olmayan kişiler. Engel geçiciyse parmak izi sonraki başvuruda alınır ve o başvuru ilk başvuru gibi değerlendirilir.
Ülke uygulamalarından örnekler
- Almanya: Türkiye’deki temsilcilik, 12 yaşını dolduranlardan parmak izi alındığını ve beş yıl (59 ay) sonra yeniden alınması gerektiğini belirtir.
- Polonya: Süre dolmadıysa verilerin sistemden otomatik aktarıldığını, yeniden parmak izi gerekmediğini belirtir.
- Hollanda (VFS Türkiye): 59 ay içinde parmak izi verilmişse, başka bir Schengen ülkesine verilmiş olsa bile başvurunun bir başkası tarafından teslim edilebileceğini belirtir.
EES’te verdiğim parmak izi vize için sayılır mı?
Hayır. Vize başvurusundaki parmak izleri Vize Bilgi Sistemi’nde (VIS) tutulur. EES, vize sahiplerinin sınırdaki girişinde yüz görüntüsünü kaydeder; bu kayıt vize başvurusundaki parmak izinin yerine geçmez.
Kurallar değişecek mi?
AB’nin 2021/1134 sayılı tüzüğü, muafiyet yaşını “6 yaşından küçük çocuklar ve 75 yaşından büyük kişiler” olarak değiştiriyor. Bu değişiklik Komisyon’un belirleyeceği tarihte uygulanacak; yenilenen VIS’in kısa süreli vize aşamasının 2028’in son çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. O tarihe kadar 12 yaş muafiyeti geçerlidir.
Sık sorulan sorular
59 ay içinde başka bir Schengen ülkesine başvurursam parmak izi verir miyim?
Kural olarak hayır; VIS ortak bir sistemdir ve önceki kayıt kopyalanır. Kimlik şüphesi veya kaydın doğrulanamaması halinde yeniden alınabilir.
Çocuklar kaç yaşında parmak izi verir?
Bugün 12 yaşını dolduran başvuru sahiplerinden alınır. 2021/1134 sayılı tüzük uygulamaya girdiğinde bu sınır 6 yaşa inecek.
Schengen Vize Kodu (Tüzük 810/2009), madde 13 ve Ek I
Avrupa Komisyonu: Vize Kodu El Kitabı I (2024)
Almanya Türkiye temsilcilikleri: biyometrik veriler
Polonya Ankara Büyükelçiliği: vize işlemleri
İlgili rehberler
Kişisel kontrol listenizi oluşturun
Hedef ülke, meslek ve seyahat tarihlerine göre ücretsiz hazırlık aracını kullanın.
Ücretsiz hazırlık aracını aç